wtorek, 28 września 2010

Piec chlebowy murowany z cegły szamotowej zdjęcia

Tym razem chciałbym zaprezentować fotki prezentujące najważniejsze etapy budowy pieca chlebowego opalanego drewnem. Palenisko pieca wykonane jest z cegły szamotowej. Kopuła wykożystuje znaną w budownitwie od wieków idee sklepienia łukowego. Sklepienie to jest jednocześnie konstrukcją pieca jak i elementem odbijającym i akumulującym ciepło.




Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony http://blackoven.idkhosting.com/. Pod tym adresem znajdziemy wiele informacji i linków do zdjęć z piecami chlebowymi.

2 komentarze:

  1. Witam,
    ale jakie są wymiary takiego pieca (z przeznaczeniem na ogród, dwa/trzy chleby), a najlepiej proporcje wymiarów, bo mam płyty szmotowe (460+230+60) i cegły szamotowe 230+120+70). Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam
    Marek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń