środa, 14 kwietnia 2010

Piec chlebowy - najprostszy sposób budowy - uzupełnienie.

Nawiązując do ostatniej notki, chciałbym rozwinąć temat pieca chlebowego z gliny.
Jeżeli chcemy wykonać naprawdę dobrą izolację ze słomy jej warstwa musi być gruba, nic nie zaszkodzi jeżeli słoma będzie widoczna na zewnątrz.














Nie należy dopuścić do nadmiernego schładzania się wnętrza pieca podczas gotowania, można w tym celu wykonać prowizoryczne dostawiane drzwiczki.
 













Piec chlebowy wykonany z samej gliny należy chronić przed niekorzystnym wpływem deszczu i śniegu, w tym celu nad piecem należy wykonać zadaszenie.


Na koniec nasz piec chlebowy możemy udekorować używając dostępnych materiałów. Wyschnięta glina pomoczona wodą staje się z powrotem plastyczna i pozwala formować kształty i wciskać elementy zdobnicze.

kie zdjęcia pochodzą z bloga o piecach chlebowych http://ibreadhunter.blogspot.com/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz